גישה טיפולית

הטיפולים מתקיימים בגישה טיפולית מערכתית אשר כוללת שילוב של מבחר גישות החל מטיפולים קצרי מועד ממוקדים שינוי, התנהגותיים קוגניטיביים (CBT)  וכלה בגישות מערכתיות דינמיות ארוכות טווח המתייחסות לרבדים הנפשיים והרגשיים כגון: הגישה הדינאמית, הגישה הנרטיבית, גישת האימאגו, הגישה הבין דורית, טיפול זוגי ממוקד רגש EFT ((Emotion-Focused Therapy, וגישות פוסט מודרניסטיות.
תוך שימוש במבחר טכניקות וכלים הבעתיים (דימיון מודרך, יצירה, קלפים טיפוליים וכו).
מגע עם ה"כאן ועכשיו", מפגש עם הגישות החיוביות והרוחניות, הסתכלות על ה"יש" והאפשר, הסתכלות על הכוחות, היכולות, הכישורים והחוזק הנפשי. מגע עם התכנים הנפשיים והרגשיים שכל אחד מביא עמו בשקו – עברו, משפחתו וכו'…

אין גישה אחת מנצחת אלא שילוב של מבחר גישות, כאשר, לאחר שלב הערכה אני מתאימה לכל מטופל/ת את המתאים לו.

שיטות טיפול
עבודתי הטיפולית משלבת מספר גישות המותאמות על פי הצרכים הספציפיים של המטופל. לצורך זה אני מצוידת ב"ארגז כלים" ובו שיטות טיפול שונות:

הטיפול הדינמי
שיטת טיפול המאפשרת העלאת סיטואציות המתקיימות בהווה והבנתן תוך חקירת העבר והשפעתו על המציאות העכשווית. ההנחה היא כי דפוסי ההתנהגות שלנו מושפעים מחוויות אותן חווינו בעברנו בשלבים מוקדמים של חיינו, תוך אינטראקציה עם דמויות משמעותיות בחיינו – הורינו, ודמויות משמעותיות נוספות בסביבתנו. הבנת חוויות העבר ויצירת תובנה מאפשרת שחרור וניקוי "פצעי העבר" וגם מאפשרת לנו להיות פנויים יותר להתמודד עם ההווה.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי
טיפול קוגניטיבי- התנהגותי (CBT) מבוסס על שילוב בין טיפול קוגניטיבי וטיפול התנהגותי.
בעזרת הטיפול ניתן לסייע בהפרעת חרדה, בבניית הערכה עצמית, שליטה בכעסים, התמודדות עם ביקורת, רגשי אשמה ועצבות, גיבוש עמדה בריאה לגבי אישור חברתי, זוגיות, קריירה ושאיפת שלמות (פרפקציוניזם).
הטיפול מבוסס על הרעיון לפיו על מנת ליצור שינוי אצל המטופל, יש צורך בשינוי תפיסת המציאות (כפי שמקובל בטיפול קוגניטיבי) לצד צורך בלמידה ותרגול של התנהגויות חדשות (כפי שמקובל בטיפול התנהגותי).

CBT הינו טיפול קצר מועד המתמקד ב"כאן ועכשיו". קשיים, מצוקות, דפוסי חשיבה והתנהגות בעייתית שגורמים להפרעות רגשיות. זהו טיפול שונה מהתמקדות באירועי עבר וניתוח המשמעות שלהם כפי שנהוג בטיפול דינאמי.

CBT עוזר לפתח דפוסים בריאים דרך תרגול מטלות טיפוליות שמטרתן הגברת הביטחון העצמי, הפחתת הצורך בשליטה ופרפקציוניזם, הפחתת מחשבות מעוותות ומטרידות והחזרת תדירות ועוצמת הרגשות הלא נעימים לרמה נורמטיבית. 

הטיפול הנרטיבי
הגישה הנרטיבית מאמינה כי האדם בונה את סיפור חייו על פי האמת שלו וכפי שהוא חווה את הדברים. לעיתים סיפוריו על עצמו הם רבי עוצמה ובהם "עלילות ללא מוצא" ואלו אינם מקדמים אותו. גישה זו מאמינה כי ניתן לעזור לפרט לבנות סיפורי חיים חלופיים, המנוגדים לקודמיהם אשר יסייעו לו בתפקוד והתמודדות חיובית ובונה. גישה זו רואה את הבעיות כחיצוניות לאדם וכמנסות להשפיע עליו באופן שלילי. בעזרת טכניקה מסוימת של הצגת שאלות היא מנסה להרחיק את הבעיות מחיי הפרט. התפישה ע"פ גישה זו היא כי יש להסתכל על הכוחות והיכולות של כל אחד ואחד ולא להתמקד רק בשלילי ובבעייתי.

טיפול באמצעות קלפים, דמיון מודרך, מטאפורה
לעיתים אנו מתקשים לבטא את הדברים באופן ורבלי וישיר, מתוך חשש, בושה, מתוך קושי למצוא את המילים המתאימות, קושי להרגיש וכיו"ב, ואנו נזקקים לכלים שיסייעו לנו להביע את הדברים בדרך שונה. באמצעות הקלפים, דמיון מודרך ומטאפורה אנו מאפשרים לעצמנו להביע את הדברים באופן השלכתי ובאופן שאינו מילולי וישיר.

טיפול בשיטת האימאגו
טיפול בשיטה זו מתאים לטיפול זוגי כאשר שני בני הזוג שותפים לטיפול. פירוש המלה הלאטינית 'אימאגו' הוא דימוי. לפי התיאוריה אנו בוחרים בבן זוג שיסייע לנו להחזיר לעצמנו את הבטחון שאיתו נולדנו ובכך להרגיע ולרפא את "פצעי הילדות". אנחנו בוחרים בבן זוג, שהדימוי שלו מזכיר לנו תמונה מוכרת של הורינו, או דמויות משמעותיות שטיפלו בנו בילדותינו. דרך בחירתנו זו, אנו יוצרים למעשה קשר עם אדם הדומה להורינו וסביר שיהיו לו את אותם החסרונות שפצעו אותנו בילדותנו. בעזרתו אנו מצפים "לעשות את התיקון", ע"י התמודדות חוזרת ולרפא את הפצע. גורם נוסף לבחירה ב"דימוי" מסוים הוא- החיפוש המשלים אחר התכונות שלא פיתחנו בעצמנו, כך שתכונות בן הזוג, מהוות השלמות לאישיותנו. מטרת הטיפול בשיטה זו היא לרפא את החסמים ההתפתחותיים של כ"א מבני הזוג, להסיר הגנות ולדעת לקבל ולהקשיב. לשם כך כל אחד חייב לספק את הטיפוח שהיה חסר לבן זוגו בילדותו. המטפל מקנה לבני הזוג, את המיומנויות לקיום "דו שיח בין בני זוג" אחר ושונה מזה שהיכירו. מלמד אותם לקבל על עצמם מחויבויות לבן הזוג, למערכת היחסים הזוגית, להביא את התסכולים אחד בפני השני להפיג את הזעם ולהחזיר את הרומנטיקה. כאשר בני הזוג לומדים איך לנהל דו שיח אמיתי הכולל הקשבה ואמפתיה, חדלים להאשים זה את זה, ולוקחים אחריות על עצמם ועל הקשר, או אז חוזר להתקיים קשר זוגי שבו אהבה, ריפוי והשלמת החסכים מילדותינו. קשר הממצה את הזוגיות ואת היחיד שבזוגיות זו.

הייחוד של שיטה זו הוא שהעבודה על הקשר נעשית ע"י בני הזוג עצמם- הריפוי טמון בקשר ביניהם. המטפל הוא מאמן בלבד, הנותן את הכלים.

כתיבת תגובה